- Web sitesi
- www.umutcan.xyz
- Aşama
- Lider Yardımcısı (LTK)
- Çağrı İşareti
- TA4RAP
- İzcilik Kulübü
- ASİL
- Kaç kişi ile oynanabilir
- 2+
Bu oyun, izcilerin dikkat ve koordinasyon becerilerini geliştirmeye yönelik eğlenceli bir etkinliktir.
Oyun için bir senaryo seçilir. Örneğin, “Aşure Yapımı” senaryosu belirlenir.
2. Ortak Kelime Seçimi:
Senaryonun temelinde yer alan bir kelime ortak kelime olarak belirlenir. Bu oyunda ortak kelime "Aşure" dir.
3. Malzemelerin Dağıtılması:
Lider, aşurenin içinde bulunan malzemeleri izciler arasında paylaştırır. Her izciye bir malzeme adı verilir.
Örneğin:
Tüm izciler yan yana dizilir ve liderin anlatımını dikkatle takip eder. Lider, senaryoyu anlatırken belirli kelimeleri kullanır. Örnek senaryo:
5. Tepkiler:
Oyun Kuralları:
1. Senaryo Belirleme:Oyun için bir senaryo seçilir. Örneğin, “Aşure Yapımı” senaryosu belirlenir.
2. Ortak Kelime Seçimi:
Senaryonun temelinde yer alan bir kelime ortak kelime olarak belirlenir. Bu oyunda ortak kelime "Aşure" dir.
3. Malzemelerin Dağıtılması:
Lider, aşurenin içinde bulunan malzemeleri izciler arasında paylaştırır. Her izciye bir malzeme adı verilir.
Örneğin:
- Ahmet → Bulgur
- Mehmet → Nar
- Ayşe → Fasulye vb.
Tüm izciler yan yana dizilir ve liderin anlatımını dikkatle takip eder. Lider, senaryoyu anlatırken belirli kelimeleri kullanır. Örnek senaryo:
Evet, aşure yapmak istiyorum fakat malzemelerim eksk mi acaba? Sanırım nara ihtiyacım var diye düşünürken, mutfağın köşesindeki eski tahta dolapta gözüm bir şeye takıldı. Annemin yıllar önce saklamış olduğu cam kavanozdaki kuru malzemeler hâlâ oradaydı.
Elimi uzattım ve kavanozları tek tek çıkardım. Buğday, nohut, kuru fasulye, pirinç... Hepsi yerli yerindeydi. Ama nar gerçekten de yoktu. Dışarıda kar yağıyordu ve pazara çıkmak istemiyordum.
Tam o sırada kapı çalındı. Komşum Fatma Teyze elinde büyük bir poşetle duruyordu. "Kızım, aşure yapacağım bugün. Sen de yapar mısın?" diye sordu gülümseyerek.
"Ay teyze, tam ben de yapacaktım ama narım yok," dedim içimi çekerek.
Fatma Teyze poşeti açtı ve içinden kocaman, kırmızı taneli narları çıkardı. "Al bakalım, beraber yapalım o zaman. Aşure tek başına yapılmaz ki, birlikte yapılır."
O gün, kar yağarken sıcacık mutfakta Fatma Teyze ile beraber aşure yapmaya başladık. Malzemelerimizi birleştirmiş, hikayelerimizi paylaşmıştık. Eksk olan sadece nar değil, paylaşım ve beraberlitmiş meğer.
5. Tepkiler:
- Lider, belirli bir malzemenin adını söylediğinde, o ismi taşıyan izci bir kez çömelip kalkar.
- Eğer lider "aşure" kelimesini söylerse, tüm izciler aynı anda çömelip tekrar ayağa kalkar.
Oyunun Kazanımları:
- İzciler dikkatlerini yoğunlaştırmayı öğrenir.
- İşitsel algıları ve refleksleri gelişir.
- Ekip uyumu ve grup içi koordinasyon güçlenir.
- Eğlenceli bir deneyimle öğrenme sağlanır.
Son düzenleme: